Вярно ли е, че зебрите са всеядни?

Въпрос

Зебри са вид сухоземен бозайник. Приличат на коне, само с райета. Ивиците често са черно-бели.

Научното име на зебрата е Equus Burchelli. Има три вида зебра: обикновената зебра, Зебрата на Греви и планинската зебра. Всички тези видове зебри живеят в пустините и пасищата на източна и южна Африка.

зебрите са всеядни

Паша на зебри

Най-често срещаният вид е равнинната зебра, който обикаля пасищата и горите на източна и южна Африка.

Зебрата на Греви може да се намери на сухо, полупустинни райони на Кения и Етиопия, а планинската зебра живее в планински и хълмисти местообитания в Намибия, Ангола и Южна Африка.

Колкото и да са елегантни и спокойни, не се заблуждавайте - зебрите могат да бъдат агресивни животни, също! Жребците се бият за женски с пронизващи ухапвания и мощни ритници, които са достатъчно силни, за да причинят сериозни щети – а понякога дори да убият!

Техните свирепи бойни умения и силни социални връзки помагат за защитата на зебрите от хищници, При заплаха, тези невероятни животни образуват полукръг пред нападателя и се подготвят за удар, ако е необходимо.

И ако някой от групата е ранен или ранен, другите зебри ще образуват кръг и ще се опитат да прогонят гладния нападател. Всички за един и един за всички!

Зебрите са социални животни и живеят заедно в големи групи, наречени стада. Когато мигрират към нови райони за хранене, “супер стада” може да образува, състоящ се от хиляди индивиди. На техните пътувания, те могат да се обединят с други пасящи животни, като антилопи и диви зверове.

Зебрите са всеядни – Да или не?

Зебри харчат до 70% от деня им на хранене, но въпросът е, какво ядат? Ядат ли по-малки животни? Не, зебрите не са месоядни или дори всеядни.

Зебрата е тревопасно животно, пасящо животно, и те прекарват по-голямата част от деня си, ядейки трева.

Зъбите и устните им им позволяват да хапят трева и да я стриват с кътниците си. Тяхната храносмилателна система и метаболизъм им позволяват да процъфтяват на диета с ниско съдържание на хранителни вещества.

Когато тревата може да е оскъдна, ядат храсти, клонове, кора, и листа. въпреки това, те предпочитат трева, всякаква суха трева, стъбла, и обвивка от трева.

Зебрите в зоологическите градини се хранят със сено, овесени ядки, и люцерна, точно като конете. В дивата природа, въпреки това, те обикновено се държат близо до водни басейни на ливади, савани, крайбрежен, хълмисти или планински райони.

Защото прекарват много време в хранене, те трябва да мигрират, след като изтощят тревата.

Зебрите зависят от много вода. Известно е, че пият до един галон вода наведнъж! Дивите зебри могат да оцелеят без вода до пет дни.

По време на сухия сезон в Африка, когато има малко дъжд, зебрите мигрират или пътуват след дъждовете. Големи стада зебри пътуват до 700 мили в търсене на храна и вода.

Мъжката зебра се нарича жребец. Женската зебра се нарича кобила. Малкото зебра се нарича жребче.

Зебрите живеят на стада, наричани още заслепяващи. Когато възникнат проблеми, зебрите бягат бързо при 40 мили в час.

Зебрите могат дори много лесно да откъснат върховете на тревата, които са твърде жилави за други пасящи животни.

Известно е, че харчат 18 часа в храненето; докато през останалото време се опитват да избягват потенциални хищници като хиена, леопарди, и лъвове.

Кредит:

https://study.com/academy/lesson/what-do-zebras-eat-lesson-for-kids.html#:~:text=Zebras%20are%20horse%2Dlike%20animals,when%20grass%20is%20not%20available.

Оставете отговор